Pages

Wednesday, October 12, 2016

Uvod u prirodnu kozmetiku
Kako sam Vam najavila, kreće suradnja sa SpoilWithOil! Ukoliko ste zainteresirani za prirodnu kozmetiku, ali nemate sve informacije koje biste željeli znati o njoj, nastavite čitati! :)

Drage moje,

srijedom za blog Me-make up victim o prirodnoj kozmetici i aromaterapiji piše SpoilWith Oil, brand iza kojeg stoji Ivona, certificirana aromaterapeutknja i yoga učiteljica koja svoj rad bazira na višegodišnjim edukacijama i ljubavi prema biljnim i eteričnim uljima, yoga načelima, ekologiji, meditaciji te raznim drugim tehnikama.Prirodna kozmetika je baš kao što joj i sam naziv govori - prirodna, bez ikakvih umjetnih dodataka, boja, umjetnih mirisa i konzervansa. I zbog takvih sastojaka većina prirodne kozmetike ne može stajati na policama trgovina već se drži u frižideru te ima kratak rok trajanja.

Kozmetika koju kupujemo u parfumerijama i drogerijama puna je kemikalija i sastojaka nepoznatog podrijetla, od naftnih derivata, sintetičkih sastojaka, boja, konzervansa, emulgatora, stabilizatora i pojačivača mirisa do kancerogenih tvari, a kroz kožu u svega par minuta unosimo sve te sastojke u naš organizam. Jeste li znali da naša koža u roku pola minute upije sve što stavimo na nju, a tvari u krvotok ulaze u šest minuta?Sve što stavimo na kožu moramo moći i pojesti - ne možete li neki proizvod pojesti ne stavljate ga ni na kožu.

Prirodna kozmetika nježno potiče kožu na obnavljanje i uspostavljanje prirodne ravnoteže. Sadrži ljekovite, prirodne sastojke koji će poboljšati zdravlje i izgled kože te čitavog organizma, a uz to ako je napravite sami za sebe, sa puno ljubavi, ona će djelovati i na energetskoj razini.

Prirodna kozmetika izrađuje se ručno i individualno (najbolje od strane certificiranogaromaterapeuta) od prirodnih sastojaka: hladno prešanih nerafiniranih biljnih ulja, biljnih macerata, eteričnih ulja aromaterapeutske kvalitete,pčelinjeg voska, bezpesticidnog lanolina, prirodnih emulagora na biljnoj bazi, organskih nerafiniranih maslaca i hidrolata. Ne sadrži parabene, parafin, umjetne konzervanse, emulgatore, boje i mirise.

Prednosti prirodne kozmetike
      100 % prirodni sastojci
      ljekovito utječe na zdravlje
      imamo točan uvid u sve sastojke
      napravljena individualno
      nije testirana na životinjama
      ne zagađuje okoliš, ekološka
      unosimo vlastitu energiju u svoju kozmetiku


Mane prirodne kozmetike
      brzo se kvari jer ne sadrži konzervanse
      ne djeluje brzo kao industrijska kozmetika
      potrebna je edukacija za samostalnu izradu


Prednosti industrijske kozmetikesu dostupnost, niža cijena, duži rok trajanja, atraktivni mirisi, boje i ambalaža.

Mane industrijske kozmetike se pokazuju kroz česte alergijske reakcije, nepoznate sastojke te agresivne reklame koje prikrivaju lošu kvalitetu.

Biljna uljahrane i njeguju kožu, koriste se za njegu lica, tijela i kose, za izradu prirodne kozmetike ili kod masaža. Služe kao nositelji eteričnih ulja tj. kao sredstvo za razrjeđivanje koncentriranih eteričnih ulja. Za razliku od eteričnih ulja, biljna ulja su masna i ne hlape.

Kod biljnih ulja koja koristimo u njezi kože važno je da su nerafinirana i hladno prešana, kako bi sačuvala sve svoje ljekovite i hranjive sastojke: jednostavne i složene nezasićene masne kiseline, vitamine, lecitin, flavonoide i arome.

Cilj rafiniranja je produljenje trajnosti ulja na policama, no ulje time gubi ljekovita svojstva.Biljna ulja trebaju biti proizvedena postupkom hladnog tiještenja tj. hladno prešana, bez primjene visokih temperatura i raznih otapala, bez dodavanja stabilizatora i aditiva.
Eterična ulja su visoko koncentrirani ekstrakti koji se dobivaju iz različitih dijelova biljke (cvijet, list, korijen, plod, sjemenke, kora, smola, trava, iglice crnogorice) destilacijom vodenom parom ili hladnim tiještenjem. Eterična ulja, iako se zovu ulja, nisu uljne teksture i ne sadržavaju masne komponente te nisu topiva u vodi nego u biljnim uljima i voskovima. Ona se gotovo nikada ne nanose nerazrijeđena na kožu jer vrlo brzo ulaze u organizam te ih zato nanosimo razrijeđene u biljnim uljima.

Eterična ulja koja se koriste u aromaterapiji moraju biti kvalitetna i potpuno prirodna kako bi imala terapeutsko djelovanje. Na tržištu postoje različite vrste eteričnih ulja te se može naći puno nekvalitetnih, sintetskih eteričnih ulja. Prava eterična ulja sadrže stotinu različitih tvari i nemoguće je napraviti identičnu sintetsku kopiju u laboratoriju.Hidrolati su cvjetne vodice koje nastaju kao nusprodukt proizvodnje eteričnih ulja. Lako se kvare te ih je potrebno držati u hladnjaku nakon otvaranja.

Hidrolate u kozmetici koristimo umjesto tonika za lice ili kao vodenu fazu pri izradi krema za lice.

Najjednostavnije je nanijeti hidroalt na očišćeno lice i nakon toga nanijeti uljnu mješavinu na kožu koja je još vlažna od hidrolata. Tako koži dajemo hidrataciju sličnu kremi – vodenu i masnu (uljnu) fazu.

Slobodno ostavite u komentarima sva pitanja koja imate, kao i prijedloge o čemu biste voljeli čitati!

I ne zaboravite naše zajedničko darivanje na facebooku ;)


4 comments

 1. Imate u ponudi Nešto za skidanje šminke na prirodnoj bazi, nešto kao prirodna micelarna??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Draga Aneta, za skidanje šminke oko očiju radim uljnu mješavinu koja otapa maskaru i sjenilo, a za lice radim tonike od hidrolata.

   Delete
  2. Ja jedva cekam svoj uljni skidac jer u zadnje vrijeme sve sto sam probala iz drogerija mi je preagresivno i isusujuce

   Delete
 2. Kako se radi hidrolat? Dali je osnova destilirana voda u kojoj se kombinovaju eterucna ulja?
  Unapred hvala za odgovor! :)

  ReplyDelete