Pages

Wednesday, November 2, 2016

KRATAK VODIČ KROZ MACERATE KOJI SE NAJČEŠĆE UPOTREBLJAVAJU U PRIRODNOJ KOZMETICI

Drage moje,

srijedom za blog Me-make up victim o prirodnoj kozmetici i aromaterapiji piše SpoilWith Oil, brand iza kojeg stoji Ivona, certificirana aromaterapeutknja i yoga učiteljica koja svoj rad bazira na višegodišnjim edukacijama i ljubavi prema biljnim i eteričnim uljima, yoga načelima, ekologiji, meditaciji te raznim drugim tehnikama.

slika preuzeta s interneta


Macerati su u prirodnom liječenju biljem prisutni već stoljećima, od trenutka kada je netko potopio biljku u ulje kako bi ljekovitost biljke prešla u to ulje i tako je nastao jednostavan biljni lijek.



Uljni macerati se koriste pri izradi ljekovitih biljnih pripravaka i prirodne kozmetike, odličan su sastojak za izradu melema, krema za lice i tijelo te uljnih mješavina za masaže.

Macerati se dobivaju potapanjem svježe ili suhe biljke u biljno ulje u kojem ostaju 4-6 tjedana (uz svakodnevno miješanje) i u tom vremenu ljekovitost biljaka prelazi u biljno ulje. Macerati se rade u staklenim posudama, drže na sobnoj temperaturi i ne na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Kako bi se zaštitili od kvarenja u njih se dodaje CO2 ekstrakt ružmarina koji ima jako antioksidacijsko djelovanje ili prirodni E vitamin.

Kvaliteta macerata ovisi o kvaliteti biljnog ulja koja mora biti hladno prešano i nerafinirano, kao i o kvaliteti biljaka. Najćešćese za izradu macerata koriste ulje badema, marelice, suncokreta, kokosa, avokada, ricinusa, sezama, makadamije i jojobe te maslinovo ulje.


Macerat cvijeta nevena (Calendula officinalis)

Smiruje upale i regenerira kožu, štiti i njeguje dječju kožu, pomaže kod dermatitisa, psorijaze i ekcema, za osjetljivu i iritiranu kožu, ogrebotine, opekotine, ubode insekata.
U kozmetici se koristi u balzamima za usne, biljnim melemima, lanolinskoj kremi te uljnim mješavinama za njegu lica i tijela.


Macerat gaveza (Symphytum officinale)

Upotrebljava se za bolne zglobve, mišiće i ligamente, potiče regeneraciju tkiva te se koristi kod proširenih i upaljenih vena.



Macerat smilja (Helichrysum italicum)

Macerat smilja je jeftinija zamjena za skupo eterično ulje smilja, nezaobilazni je sastojak u anti age kozmetici budući da snažno regenerira kožu.


Macerat vanilije (Vanilla planifolia) 

Potiče regeneraciju kože, omekšava je i hidratizira, koristi se u uljnim mješavinama za masažu zbog finog mirisa te u kremama za njegu tijela i lica.



Macerat gotu kole (Centella asiatica)

Snažno regenerira kožu, smiruje upale, pomaže kod ožiljaka i ekcema, psorijaze i dermatitisa, koristi se za tretman celulita na način da potiče cirkulaciju i tako djeluje na vezivno tkivo, za probleme sa natečenim i umornim nogama, vene i kapilare. Pogodan za korištenje u trudnoći i kod dojilja.



Macerat kamilice (Chamomilla recutita)

Djeluje protuupalno, smanjuje iritacije kože, pomaže pri zacjeljivanju ogrebotina i opekotina, koristi se za njegu tijela i lica.


Macerat lavande (Lavandula officinalis)

Regenerira kožu, djeluje protuupalno, za sve tipove kože, koristi se kao ulje za masažu te za izradu krema i uljnih mješavina za lice i tijelo.


Macerat korijena mrkve (Daucus carota)

Bogat je antioksidansima i sadrži karotenoide te regenerira kožu, koristi se u kremama za lice i tijelo, uljima za sunčanje, preparatima poslije sunčanja, u pakunzima za kosu.


Macerat kantariona tj. gospine trave (Hypericum perforatum)

Macerat kantariona je jedan od najpopularnijih i najučinkovitijih macerata. Tradicionalno se priprema u maslinovom ulju a koristi se kod opekotina, bolova mišića i zglobova, za zacjeljivanje rana, upalne bolesti kože, kao pakung za kosu. Ima snažno protuupalno djelovanje, koristi se za kožne bolesti, zacjeljivanje rana i opekotina, reumatske tegobe te bolove u mišićima.
Fototoskičan je te se ne koristi kao ulje za sunčanje jer može oštetiti kožu već kao njega nakon sunčanja.
To je macerat u kojem se koristi svježe a ne suho bilje te semacerira na suncu.


Macert Bršljana (Hederahelix L. Araliaceae)

Koristi se protiv celulita, kod umornih i otečenih nogu, djeluje protiv nakupljanja masnog tkiva.


Macerat urukuma (Bixa orellana)

Sadrži karotenoide kao i macerat mrkve te ima intenzivnu crvenu boju. Koristi se u niskoj koncetraciji zbog jake narančaste boje. Zbog svojih regenerirajućih svojstava upotrebljava se u anti age kozmetici, za njegu strija, u pripravcima za sunčanje jer potiče tamnjenje kože.



Ukoliko imate ikakva pitanja za Ivonu o prirodnoj kozmetici i izradi iste, slobodno ostavite u komentarima pa možemo napraviti i Q/A post :)

13 comments

  1. Nedavno sam počela koristiti ulje sa gotu kolom , dali ga mogu kombinirati sa inače losionima koje koristim za njegu tijela ili da ga koristim naizmjenično? Hvala!

    ReplyDelete
  2. Macerat gotu kole možeš koristiti ili samostalno umjesto kreme ili neposredno prije upotrebe kreme za tijelo ako ti je koža jako suha.

    ReplyDelete
  3. Nisam do sada koristila macerate. Zanimljiv i poucan post i ovaj put :)

    ReplyDelete
  4. koristim gavez ali domaći pripravak-kako bi očistila lice od prištića i akni.
    i pomaže!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mene je Ivonina mast od gaveza spasila kad mi se zivac uklijestio. Bolje je djelovao nego tableta protiv bolova 👍

      Delete
  5. Ljetos pravila ulje za suncanje,tj.macerat izgleda,sa ribanom mrkvom i zelenim orasima u maslinovom,posto sam sirko,dobih malo boje pa si ustvrdih da djeluje,naravno kombinirala sa zastitnim faktorom.No ostalo viska,stoji u frizideru,to je okej ili ?

    I next 😁 jel stvarno potopim mahune vanilije u ulje i to je to? U kojem omjeru ?

    Falaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vlatka, rok trajanja macerata je max 1 godinu, ne trebaju se čuvati u frižideru već na sobnoj temperaturi i ne na suncu.

      Macerat vanlije napraviš tako da u 250 ml hladno prešanog nerafiniranog biljnog ulja (jojoba, marelica, badem) staviš 5-10 g narezanih mahuna vanilije. Macerat svaki dan promiješati i nakon 4-6 tjedana procijediti.

      Delete
  6. Sa maceratima se nisam srela jos od vremena studija,i(ako sama godinama spravljam macerat od kantariona) a o njihovoj upotrebi u kozmetici ne znam bog zna koliko. U svakom slucalu lep i informativan pst kako za one koji se nikada nisu sreli sa pojmom macerata, tako i za one koji dosada nisu razmisljali o njihovoj upotrebi u kozmetici.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete